Saturday, August 10, 2013

Uppis


Jotenkin näitä munia on nyt kertynyt... Vaikka on syöty pannukakkua, munakasta, paistettuja munia, keitettyjä munia, majoneesia, piirakoita, lettuja ja mitäkaikkea. Mutta mitä sitten tekisi?

Muistin että Äidin keittokirjahyllyssä on teos joka saattaisi auttaa munaresepteissä kun oma luovuus loppuu kesken. Nimittäin Muna-kirja! Jo hetken harkitsin reseptiä tryffelimunista, mutta yksi ikiaikainen klassikko oli tänään kuitenkin ajankohtaisempi. Lotto kun arvotaan vasta huomenna.


 


Meidän perheessä on yksi valokuvaaja ja se en ole minä.
Teidän täytyy nyt vain kuvitella että annos oli kaunis.

Uppomunat.

Muna-kirjan Michel Roux sanoo että uppikset sopivat niin aamiaiselle, lounaalle kuin illallisellekin. Se on hienosti sanottu. Muistuu mieleen myös toinen hieno lainaus, joka on peräisin tuliaismunista kiittävältä ystävältämme: "sokea apinakin osaisi tehdä näistä uppomunia". Allekirjoitan tämänkin. Tuoreista munista se nyt vaan on helppoa!

Sain tänään kutsun Kälylle syömään pinaatti-katkarapupastaa ja uppikset pääsivät osallistumaan. Oli hyvintä hyvää, kiitokset kokille!

Uppomunia voi kuitenkin laittaa melkein mihin vaan. Yksi lemppareistani on uppikset aamupalalla paahdetun leivän kanssa. Muutama salaatinlehti, sipaus dijon-sinappia tai jos käy onni, hollandaisekastiketta. Se, jos jokin, on sunnuntaieleganssia helpoimmillaan.


Uppomunat Michel Rouxin tapaan

 

Täytä iso kattila noin puolilleen vettä tai niin että vettä on noin 10 cm kerros. Lisää 3 rkl valkoviinietikkaa ja kiehauta. Älä laita veteen suolaa (estää valkuaisen kiinteytymisen).

Riko muna pieneen kulhoon ja valuta se varovasti veteen, kohtaan jossa vesi kuplii (huomautan kyllä tähän väliin että ei saa kuplia kuin kevyesti). Kattila vetää korkeintaan 4 munaa kerralla, mutta jokainen on laitettava veteen erikseen. Anna kypsyä noin 1,5 minuuttia.

Nosta ensimmäinen muna reikäkauhalla vedestä ja tarkista onko muna kypsä painamalla kevyesti munan ulkoreunaa. Jos muna on sopivan kiinteä, nosta se vedestä ja siisti röpöiset reunat veitsellä. Tarjoile heti.

1 comment:

  1. Kyllä uppikset aateloivat katkarapu-pinaattipastan. Kiitos arvoisasta lisästä lauantai-illalliseen!

    ReplyDelete